Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

IZAZIVA OSIP NA TIJELU: Opasan konzervans u vlažnim maramicama, kozmetici, sredstvima za čiščćenje…

Koliko zapravo čitate deklaracije na proizvodima i čak i ako ih čitate, znate li koji sastojci znače opasnost za vas u vašu porodicu? Ovaj opasni sastojak se nalazi u vlažnim maramicama, ali i drugim kozmetičkim proizvodima…

Osip na tijelu, osip kojem nikako ne znate uzrok može biti posljedica konzervansa koji se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima, a može ga biti i u vlažnim maramicama za djecu.


Naime, radi se konzervansu metilkloroizotiazolinonu i metilizotiazolinonu, koji može uzrokovati osip. Ako vam dijete ima osip koji ne prolazi ni nakon tretiranja raznim antibiotskim kremama ni steroidima, možda ga je uzrokovao ovaj konzervans koji je pronađen u dječjim vlažnim maramicama.

U članku objavljenom u časopisu Pediatrics navodi se šest slučajeva upornog dječjeg osipa dermatitisa koji je uzrokovan konzervansom MCI/MI koji se nalazi u naizgled provjerenom dječjem proizvodu, vlažnim maramicama.

Naime, iako su dječje maramice sigurne i iako nije do sada prijavljen problem kod djece, pacijentima iz članka rađeni su testovi i svi su bili pozitivni na MCI/MI. No osim u dječjim maramicama, ovaj konzervans pronađen je u mnogim proizvodima za čišćenje kuće, kozmetici, kremama, proizvodima za samotamnjenje, za njegu kose.

Osip se može očitovati crvenilom, ali i vodenastim mjehurićima.

Stručnjaci upozoravaju kako sve sve vlažne maramice ne sadrže MCI/MI pa je stoga vrlo važno čitati deklaracije sa sastavom. Svakako na proizvodu pogledajte sadrži li metilkloroizotiazolinon i metilizotiazolinon.

Alergije uzrokovane konzervansom MCI/MI toliko su se povećale posljednjih godina da ga je American Contact Dermatitis Society prošle godine proglasio ‘alergenom godine’.

Izvor: Tportal

Najčitanije na portalu