Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

ISITINITA PRIČA O LJUBAVI KAO IZ BAJKE: Život im se pretvorio u noćnu moru, a sve zbog njegove ovisnosti!

Sve je počelo kao u najljepšoj bajci. Oboje mladi i uspješni, zaljubili su se i odlučili vjenčati. Nakon medenog mjeseca, ona je otkrila da je trudna i to je upotpunilo njihovu sreću. Međutim, bajka će se ubrzo pretvoriti u nešto jako ružno.


Justyn i Emma Larcombe žive u kućici kao sa razglednice u jednom od najljepših sela u Kentu (Velika Britanija). Njihovi sinovi Matthew (7) i Oscar (4) igraju se u vrtu, dok Emma pravi ručak u kuhinji.

Čini se da je to idealna porodica. Ali, ništa u porodici Larcombe nije kako se čini.

Prije sedam godina, kada su se vjenčali Emma i Justyn, malo je onih koji su mogli posumnjati da oni neće biti idealan par. On je radio u osiguranju, dobro zarađivao, imao dva automobila, od toga jedan Porsche vrijedan 37.000 eura.

Ona je bila elegentna, uspješna i samostalna žena koja je radila u hotelu.

Zaprosio ju je u popularnom Val d’lsereu, medeni mjesec su proveli na talijanskoj obali, a kad je doznala da je trudna bili su uvjereni da ih čeka sretna budućnost.

Danas njihov brak visi o koncu, a razloge koji su doveli do toga Justyn namjerava objaviti u autobiografiji.

Naime, tokom samo tri godine Justyn je na internetu prokockao nevjerovatnih 950.000 eura! U svojoj zaluđenosti prokockao je i Emminu i svoju ušteđevinu, potajno prodao sve vrijedno što su imali, od nakita do dječijih poklona.

Do trenutka kad je Emma shvatila šta se događa, on je na karticama već dugovao 120.000 eura, a trošio je nevjerovatnih 12.000 eura dnevno.

Nije ni čudo da je njihov brak propao. Justyn je dotakao dno, a Emma je podnijela zahtjev za razvod. No, na Uskrs ove godine, nakon 18 mjeseci razdvojenosti, počeli su opet živjeti zajedno.

- Emma je jedina osoba koja me uistinu poznaje – objašnjava Justyn.

Ema je izrazito lijepa, ali joj se umor vidi i u očima.

Justyn je sada redovni član Anonimnih kockara i često javno govori o tome kako kockanje može uništiti život.

Za razliku od njega, Emma je o razornim posljedicama Justynove ovisnosti ispričala samo najbližima.

- Postoje dvije strane svake priče i osjećala sam se kao da sam u centru oluje, ali sam se trudila da ne postanem histerična. Srećom, ja sam racionalna osoba – kaže Emma.

Upoznali su se u hotelu gdje je radila, bila je to ljubav na prvi pogled. Na njen 31. rođendan ju je zaprosio.

- Bio je šarmantan i spontan. Bili smo vrlo sretni.

On je razveden, ima sina Harryja iz prvog braka, kojeg je Emma prihvatila.

Činilo se da sve dolazi na svoje mjesto, a rođenje Matthewa u petom mjesecu 2008. godine je bio još jedan povod za slavlje.

Matty je imao pet mjeseci kad su roditelji shvatili da dječak ne koristi desnu ruku. S 10 mjeseci još nije puzao, pa su ga odveli ljekaru. Matty je imao hemiplegiju, jedan oblik cerebralne paralize, a nalazi su pokazali da je moguće da će imati i epilepsiju.

- Teško je čovjeku prihvatiti da njegov sin ima invaliditet.

Emma je od prijatelja i uz pomoć interneta pokušala doznati što više o dječakovom stanju kako bi bila pripremljena.

- Osjećala sam da moram biti spremna, a Justyn nije htio pročitati ništa. Bio je potpuno u stanju poricanja.

Nedugo nakon prvog rođendana, Matty je imao prvi napad.

To nije bio jedini problem, Emma je imala spontani pobačaj, Justynu posao nije išao, Harryjeva majka je odselila pa Justyn nije mogao viđati sina…

Jedne subote u septembru 2009. godine, Emma je s Mattyjem otišla posjetiti roditelje, a Justyn je ostao kod kuće gledati utakmicu. Na ekranu je ugledao reklamu za kladionicu, uključio je laptop i stavio 7 eura na opkladu. Sat vremena kasnije on je udvostručio novac.

Od te utakmice, Justyn se kladio redovno, uglavnom vikendom, a ženi je objašnjavao da je utakmica tako zanimljivija.

Emma nije bila svjesna šta se događa, a Justyn nije pričao. Do kasne jeseni Justyn je počeo povećavati uloge iako su imali manje novca nego ikada.

Emmini roditelji su prodali hotel i otišli u penziju, a Emma je brinula o Mettyju pa nije mogla raditi. Justyn nije priznao da mu posao loše ide, ali je sada povećao ulog na 1.200 eura i njegovo kockanje je brzo izmaklo bilo kakvoj kontroli.

Otkrio je trke konja, pikado i tenis, a imao je i neke ‘spektakularne’ gubitke u posljednjim sekundama. Konj na kojeg se kladio je vodio, ali je pao kod zadnje prepreke, nogometni klub na koji se kladio izgubio je u zadnjim minutama i slično.

Emma, zauzeta brigom oko djeteta nije primijetila šta se događa. Nije shvatila ni kad je zamijenio Porsche za jeftiniji auto, a provodio je dosta vremena u radnoj sobi za računarom. Emma je mislila da radi, a on je kockao danonoćno. Počeo je lagati i o rashodima.

Iako je sve to zbunjivalo Emmu, nije imala vremena misliti o tome. Čekala je drugo dijete, a morala je brinuti i o Mattyju kojem je dijagnosticiran i autizam.

Prije nego je rođen Oscar, prodali su kuću i iznajmili jednu dok su tražili novu.

Osnovni kapital od 95.000 eura ostavili su na štednu knjižicu, a pa je uskoro dobila i 125.000 eura od prodaje hotela. Novac je povjerila Justynu jer je smatrala da što je njeno i njegovo je.

Primijetila je da Justyn neraspoložen, ali je mislila da puno radi. Međutin, on je prokockao depozit za novu kuću, Emmin novac od hotela, a uzeo je i zajam uz visoke kamate.

Beskrajno je lagao o tome zašto ne može s porodicom na odmor, zašto mu se nijedna od kuća ne sviđa, zašto ne nosi sat koji mu je kupila…

Vjenčani prsten je nestao, a on je počeo koristiti kreditne kartice koje su bile samo za posao.

U ljeto 2012. godine ostao je bez posla, a Emma je sve otkrila mjesec dana kasnije, tokom Olimpijade u Londonu.

Njeni prijatelji došli su na vikend, ali Justyn nije imao vremena za njih, stalno je gledao rezultate.

U ponedjeljak ujutro, dok je Justyn bio odsutan, Emmin prijatelj ju je nagovorio da uđe u radnu sobu. Tako je doznala da Justyn troši 12.000 eura na dan.

- Bilo je na izvodu iz banke. Odmah sam pozvala Justyna i rekla mu da sam sve vidjela i pitala ga šta ima za reći.

Bio je to kratak razgovor.

Idućih mjeseci nastala je ludnica. Iako je bila ljuta, odlučila ga je podržati i odvesti u savjetovalište.

Prvo je prestao kockati, a onda je ponovo počeo i piti i kockati. Očajna, napustila ga je ostavljajući svoj vjerenečki i zaručnički prsten.

Samo par sati kasnije ih je prodao i prokockao, a ista sudbina čekala je antikvitete koji su u njihovim porodicama bili generacijama.

U oktobru 2012. Emma je pozvala Justynove roditelje i brata koji su odveli u svoj dom i gdje su s njim dogovorili da počne posjećivati Anonimne kockare.

Emma je s djecom preselila u drugu kuću i prvo nije htjela dati adresu Justynu. Na kraju je zbog djece dopustila da ih vidi, ali mu je rekla da želi razvod.

Nije znala šta da radi jer je djeci strašno nedostajao, pogotovo bolesnom dječaku koji je trebao biti okružen ljudima koji ga vole i razumiju.

- Znala sam da Justyn daje sve od sebe. Ne bih bila ovdje da nisam primijetila promjenu.

- Ljudi me pitaju kako mogu biti sigurna da ne kocka. Znam jer mogu provjeriti bankovni račun, ali i uglavnom jer je prisutan, dok je kockao bio je i fizički i emotivno odsutan.

Justyn i dalje posjećuje sastanke Anonimnih kockara, počeo je raditi, a vodi i kampanju kako bi zauzdali kockanje.

Iako ga voli još uvijek mu ne vjeruje i ne zna kad će se povjerenje vratiti. Još uvijek je duboko povrijeđena zbog svega.

Izvor: doznajemo.com

Najčitanije na portalu