Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

TUŽNA ISPOVIJEST: Pogledajte šta se ovoj ženi desilo na Markalama nakon što je pala granata…

Prije 21 godinu, u masakru na Markalama, živote je izgubilo 68 građana. Granata ispaljena sa položaja Vojske RS teško je ranila 142 osobe. Porodica, prijatelji, građani, danas su se prisjetili nastradalih u masarku.

Ifet Drugovac, je, prije 21. godinu, došao na Markale, da kupi namirnice za sebe I za svoju porodicu.




MUNEVERA DRUGOVAC : Išao je, bio je dvostruki borac, gore s puškom. Ovdje je došao to jutro da proda cigare, da nam kupi brašna. 55
Munevera je, za tragediju na Markalama, saznala na vijestima. Odmah je otišla u bolnicu. Svaki put je teško doći na Markale, znajući šta se na ovom mjestu dogodilo, kaže Munevera.

Jedan od ranjenih toga dana je I Hasan Banda.

HASAN BANDA: Tog dana, ja sam došao usput, svratio sam na pijacu da kupim nešto djeci, u tom momentu je granata pala. Poslije toga samo sam čuo jauke. Naveče sam se probudio u bolnici i samo se toga sjećam od tog dana.

Kaže, i danas dolazi da kupuje na pijacu Markale, što ga svaki putt podsjeti na zločin od prije 21. godinu. Tek je nekolicina građana, došla odati počast nastradalima.

ADEM TURKOVIĆ: Imamo ljude koji su tu, bili tu, ostali tu, navodno ne znaju ništa, a sve znaju. Znaju ko je pucao, znaju ko je ubijao, sve znaju. Nemamo puno tu šta pričati.Žalosno. Evo od našeg grada izašlo 150- 200 ljudi.

Peti februar ujedno je i dan sjećanja na stradale građane Sarajeva.

NEDIM GRABOVICA- PREDSJEDNIK UDRUŽENJA UBIJEDNE DJECE SARAJEVA : Meni, osobno su, posebno teški ovi dani, juče kada smo bili na Dobrinji gdje je ubijeno devet naših sugrđana, i prejkuče kada je moja rahmetli kćerka trebala napuniti trideset tri godine, da je nisu zločinci ubili.

IVO KOMŠIĆ - GRADONAČELNIK SARAJEVA : Svi oni koji su krivi za patnje Sarajlija, za onih 1400 i nešto dana, neće odgovarati, jer pravda ipak nije toliko široka i neće dohvatiti sve one koji su krivi za te patnje.

Najbitnije je, da se masakr na Markalama ne zaboravi I da mlađe generacije nastave obilježavati peti februar, kazao je Komšić. Za ovaj, i brojne druge zločine, na doživotni zatvor osuđen je Stanislav Galić, zapovjednik u Vojsci RS.

Izvor: TV1

Najčitanije na portalu