Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

Ovim velikim greškama roditelji narušavaju zdravlje svoje djece!

Ovim  greškama roditelji narušavaju zdravlje djece
Dnevno brisanje prašine, dezinfekcija, čišćenje kupatila i toaleta: dolaskom prvog djeteta kod roditelja nastaje manija čišćenja.
Zdravlje djeteta ima najveći prioritet. Stoga i najmanju prljavštinu treba držati podalje od djece. A upravo takvo ponašanje je pogrešno.
Opsjednutost higijenom  može izazvati poremećaje u imunološkom sistemu djeteta. Imunitet koji se nikada nije susreo sa klicama, ne zna i kako se boriti sa njima.

Kontakt sa okolinom  važan je za razvoj djeteta
Mnogi roditelji odmah panično reaguju i kod malih infekcija, dok istraživanja pokazuju: „Šest do osam banalnih infekcija u godini zna biti opterećenje, ali s druge strane normalno za predškolsko dijete.“
Roditelji često ishitreno daju antibiotike, kako bi izbjegli eventualne posljedice. A ovo može voditi ka slabljenu odbrambenog sistema tijela.
„Malo prljavštine dobro je za zdravlje djece“:  Koliko istine se krije iza ove izjave??
Rezultati studije ne sugerišu roditeljima da djecu namjerno izlažu prljavštini ili infekcijama, već da ih ne drže pod staklenim zvonom. Nije nužno da djeca žive u sterilnim uvjetima. Neka jednostavno žive, a malo mikroba samo će ih učiniti otpornijima.
Izvor: Gugu.ba

Najčitanije na portalu