Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

OVO JE POTRESLO BiH KAO ZEMLJOTRES: Pogledajte ko je “otrovao“ odnose SDA i DF-a…

Nastavak pregovora o formiranju vlasti nastaviće se početkom naredne sedmice, a ne ovog vikenda kako je bilo najavljivano. No da li će doći do kompromisa između HDZ, SDA i DF-a sve je neizvjesnije. Osim toga, zbog odnosa među strankama na federalnom nivou neizvjesno je i formiranje Vijeća minsitara.




Razgovori o formiranju novog saziva federalne Vlade prekinuti su proteklog vikenda nakon što ih je napustio lider DF-a Željko Komšić, rekavši kako izlazi iz koalicije i da će DF u Parlamentu podržati manjinsku vladu koju formiraju SDA i HDZ BiH. Od tada nije došlo do novog susreta trojice lidera, a rukovodstvo SDA odbacilo je ideju o formiranju manjinske vlade. U međuvremenu je DF pozvan da se vrati za pregovarački sto na što su spremni pristati ali pod novim uslovima.

Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA kaže: „DF i SDA su imali dobru saradnju i napravili jedan skoro istorijski preokret kada je u pitanju državni nivo. A onda je došlo do jednog čudnog obrata u tome svemu, koji ja tumačim jedino na način da je neko namjerno trovao odnose izmedju DF-a i SDA. “

Iz vrha DF nisu željeli komentarisati probleme u formiranju Vlade FBiH. Kažu ne žele svojim izjavama ugroziti dalji proces formiranja vlasti. I na koncu, ne žele na sebe preuzeti odgovornost, eventualne propasti ovih pregovora.

“Nešto je povrijedilo gospodina Komšića, a to sigurno nisam ja, niti SDA, to su vjerovatno neki ljudi koji prenose priče, i koji prenose neistine priče”, pojašnjava Izetbegović.

Iz HDZ-a kažu oni nikada problem nisu bili. Pobjednik su unutar hrvatskog narodnog korpusa, te da su od početka bili principijelni u pregovorima.

“Naravno da postoje problemi, stranka SDA je izabrala DF za partnera. E sad, kakve su stvari bile od početka, mi smo već vidjeli da su postojali odredjeni problem itd. koji su naravno eskalirali u posljednje vrijeme”, kaže Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH.

U javnosti se pojavila i teorija kako ipak HDZ opstruiše proces formiranja vlasti, a naki su čak bili I razmišljanja da bi se Vijeće ministara trebalo formirati bez HDZ-a s obzirom da je Čović izričit da vlasti na nivou države neće biti dok se ne formira federalna vlada. “Mi možemo krenuti sa formiranjem Vijeća ministara bez HDZ-a, ali onda je to treća pukotina u tim svim odnosima, i onda bi se na to teško odlučio”, ocjenio je Izetbegović.

Iz SDA još poručuju da je neprihvatljivo da bilo ko napusti proces formiranja vlasti, koji je, kako kažu u završnoj fazi. Svi moraju biti svjesni svoje odgovornosti zbog posljedica koje će se vidjeti ukoliko se ne usvoji budžet do 31.marta kada prestaje privremeno finansiranje. Zbog toga je ova stranka još jednom pozvala DF da se vrati pregovorima.

“Mi nismo ti koji bi ulazili u izbor političkih predstavnika drugog naroda. Bošnjački narod je jednostavno rekao ko su i želimo poštovati njihovu volju u svakom slučaju. Istina da unutar Bošnjačkog naroda ne postoji apsolutni pobjednik, postoje relativni pobjednici, i to je isključivo stvar njihova dogovora”, dodaje Krišto.

Mandatar za sastav Savjeta ministara Denis Zvizdić kaže da se formiranje državne vlasti ne bi trebalo vezivati za priču o formiranju vlasti na federalnom nivou.

“11 Mart nije taj dedlajn o kome se cijelo vrijeme priča i mi imamo dovoljno vremena da do kraja iduće sedmice obavimo razgovore sa svim partijama koje čine većinu i da te partije daju svoje kandidate za sastav Vijeća ministara“, kaže Denis Zvizdić, mandatar za sastav Savjeta ministara BiH.

Pregovori koji su navodno bili zakazani za ovaj vikend, obaviće se tek početkom sljedeće sedmice. Na njima će, kako saznajemo, učestvovati i DF. Tada bi se napokon trebalo znati da li će BiH i Federacija, konačno formirati vlasti.

Izvor: TV1

Najčitanije na portalu