Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju.
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom.
2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.
3. Otvarate vrata pećnice za vrijeme pečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.
4. Predugo miješate tijesto
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.
5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.
6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.
7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.
Izvor: zadovoljna.hr
Najčitanije na portalu
-
Nakon što je Aco pejović izjavio: "U Bosnu se mora ulaziti spuštenih hlača jer se "uhvati red BALINKURA"" (tekst pogle...
-
Vijest je šokirala mnoge! Mlada Amila Hasanović, 20-godišnjakinja koju je šira javnost upoznala po učešću u muzičkom rijalitiju “Zvijezda mo...
-
U „Zvezdama Granda“ ove sezone takmiči se i Brenin rođak Semir Jahić, koji je oduševio žiri svojom interpretacijom pesme Šabana Šaulića „D...
-
ANA BABIĆ - SRAMOTA HAYAT TV: Procurio snimak kako Profesorica zlostavlja Deniala Ahmetovića - VIDEOO tome da je žiri emisije ZMBT na TV Hayat "dno dna" naš portal je više puta pisao. Ovaj put pored priče donosimo i konkretan vi...
-
Jedan od devetoro dece ubijenog Željka Ražnatovića, Vojin Ražnatović, rešio je, kako on kaže, da razotkrije sve tajne vezane za ovu porodi...
-
Svima jako dobro poznat, ne može vas mimoići playlista bez njegove pjesme, on puni najveće dvorane u regiji … Možda ovo o njemu niste znal...
-
Popularni muzički show Zvezde Granda koji se emitira na OBN televiziji posebno je popularan, jer se u ovom takmičenju nalazi veliki broj b...
-
U Njemačkoj se u ovom trenutku, vjerovali ili ne, najviše govori o jednoj djevojci bosanskog porijekla, 18-godišnjoj tinejdžerki Melisi Om...
-
Moja žena je dobila je posao u jednoj kladionici, a novac je počeo da pristiže. Bakšiši, čašćenja, plata, ma sa svih strana.