Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

Napravite sami dezodorans bez štetnih sastojaka

Prva stvar na koju trebate obratiti pozornost kod kupovine je deklaracija na proizvodu. Aluminij je sastojak gotovo svih antiperspiranata pa ćete kod svih koji se tako zovu, ako provjerite sastav, tamo pronaći i aluminij. Proizvodi koji koriste samo riječ dezodorans u većini slučajeva ne sadrže aluminij, jer je njihova glavna svrha uklanjanje neugodnih mirisa, a ne sprječavanje znojenja.


Ljeto je gotovo, a s njim i visoke temperature, a za neke od nas i vrijeme konstantnog obnavljanja dezodoransa u strahu od onih groznih znojnih mrlji na odjeći. Međutim, ispod nekoliko slojeva odjeće koje nosimo od ranog jutra kako bismo ih skidali kako se dnevna temperatura diže, još se možemo oznojiti. Kako bismo izbjegli već spomenute mrlje, ali i mrke poglede kolega i nelagodu dok stojimo u redu, znajući da nas okolina može nanjušiti i da taj miris nije nimalo ugodan, nanošenje dezodoransa je i dalje dio dnevne rutine.

Svaki antiperspirant sadrži u sebi aluminij. Problem s aluminijem je sljedeći: neke studije otkrile su povezanost između tog kemijskog spoja i povećane šanse od nekih vrsta raka i Alzheimerove bolesti. Iako su studije uglavnom neodlučne, sama mogućnost uzrokovala je da mnoge od nas zastanu i razmisle nekoliko puta pred policom s dezodoransima i antiperspirantima.

Prva stvar na koju trebate obratiti pozornost kod kupovine je natpis na proizvodu. Aluminij je sastojak gotovo svih antiperspiranata pa ćete kod svih koji se tako zovu, ako provjerite sastav, tamo pronaći i aluminij. Proizvodi koji koriste samo riječ dezodorans u većini slučajeva ne sadrže aluminij, jer je njihova glavna svrha uklanjanje neugodnih mirisa, a ne sprječavanje znojenja.

Ako ne želite riskirati ni najmanje, vlastiti dezodorans možete napraviti sami.

Recept br. 1:

Pomiješajte 30 ml jabučnog octa, 95 ml vode, 60-ak kapi eteričnih ulja po želji. Sastojke pomiješajte i ulijte u bočicu s raspršivačem. Eterična ulja birajte po želji, a zanimljive su kombinacije bora limete i keda ili mente limete i borovnice.

Recept br. 2:

- 10 žlica kokosovog ulja
- ½ šalice soda bikarbone
- ½ šalice kukuruznog škroba
- 10-ak kapi eteričnog ulja po želji

Škrob i sodu bikarbonu pomiješajte žličicom i postepeno dodajte u kokosovo ulje miješajući, da se dobije glatka smjesa. Eterično ulje nije obavezan sastojak; dodajte ga ako želite neki specifičan miris.

Izvor: dnevno.hr

Najčitanije na portalu