Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

TUKLI SU ME I DRŽALI U PODRUMU: Ispovijest djevojke koju su kao dijete prodali u roblje i držali u zatočeništvu…

Šjimino djetinjstvo u porodici sa jedanaestoro dece u sirotinjskoj četvrti južno od Aleksandrije naglo je prekinuto 1998. Njena starija sestra tada je optužena da je nešto ukrala iz kuće svojih bogatih poslodavaca u Kairu, gde je radila kao služavka.

Abdel Naser Eid Jusuf Ibrahim i njegova žena Amal rekli su njenoj majci da je neće tužiti ako umjesto sestre mala Šjimu dođe da radi kod njih.


- To je za dobrobit porodice – bile su poslijednje majčine riječi koje je čula nakon što je, ridajući, ostala sama.

Naredne četiri godine radila je kao služavka i čuvala djecu bračnog para, koja su bila tek nešto mlađa od nje.

- Djeca su znala da sam im služavka i stalno su me na to podsjećala. Ibrahim me je udarao pesnicom, a Amal me je nazivala “glupom robinjom” – ispričala je Šjima, koja danas ima 24 godine.

Često je zvala majku i plačući tražila da se vrati kući.

- Moraš da otplatiš sestrin dug – govorila bi joj majka.

Dvije godine nakon što je data, bogata porodica se preselila u Irvin u Kaliforniji, gde je Šjimin život postao pravo mučenje. Za razliku od Kaira, gde su bogati Egipćani imali armiju posluge, u Kaliforniji je sve poslove morala da radi sama. Jela je jednom dnevno ostatke od ručka, otpatke koje niko nije htio.

Držali su je u podrumu bez grijanja, klima-uređaja i svjetla, a spavala je na dušeku na patosu. Radila je po 20 sati dnevno.

Kad je Amal jednom slučajno otkrila da je sušila svoju odjeću u mašini za rublje, prebila ju je.
- Tvoja odjeća ne smije da dodiruje našu. U ovoj kofi smiješ da pereš stvari i to iza kuće – rekla joj je tada.

Djevojčica nikada nije pokušala da pobjegne jer su je zastrašivali, tvrdeći da će policija da je pretuče i da nikada više neće vidjeti svoju porodicu. Spašena je 2002. kad je neko od komšija anonimno obavijestio socijalnu službu o njenom postojanju. Policija i grupa socijalnih radnika ubrzo su upali u kuću i odveli je.

- Htjela bih da ljudi znaju da se ovako nešto dešava. Ropstvo se ne sreće samo u udžbenicima historije, već u vašem komšiluku – ispričala je za časopis “Pipl” svoju potresnu sudbinu Šjima.

Abdel Naser Eid Jusuf Ibrahim i njegova žena osuđeni su na četiri godine zatvora.

Izvor: Doznajemo.com/ Blic.rs

Najčitanije na portalu