Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, pa ćemo se kratko osvrnuti na ren.
O hrenu
Hren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korijena i ljutog okusa. Potiče sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.
Hren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korijena i ljutog okusa. Potiče sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.
Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcij, vitamin B2, magnezij, fosfor …) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.
Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina pne koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana je i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.”
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se bolje probaviti. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju probavnih organa tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Hren potiče i rad jetre, rad srca i cirkulaciju, a odličan je diuretik i pomaže kod reumatizma.
Kako sačuvati svjež korijen?
Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu.
Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu.
Ako imate veći korijen, možete izrendati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u hladnjaku u kutiji za povrće.
Ako želite da vam ribani hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte ga sa žličicom šećera i četiri žlice limunovog soka ili octa. U dobro zatvorenoj tegli, hren može stajati u hladnjaku do tri tjedna.
Recept za melem za mršavljenje dr StefanovskiSastojci:
- 125 g hrena
- 3 neprskana limuna
- 3 žlice meda
- 125 g hrena
- 3 neprskana limuna
- 3 žlice meda
Postupak:
Izmiksajte 125 grama rena.
Izmiksajte 125 grama rena.
Uzmite tri limuna, rasecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno s korom također izmiksajte i pomiješajte s izmiksanim hrenom.
U to dodajte tri žlice meda i sve dobro izmiješajte. Čuvajte ovu zdravu mješavinu u zatvorenoj teglici u hladnjaku. Uzimajte po jednu malu žlicu dva puta dnevno uz obroke.
Uzimajte ovu mješavinu s hrenom tijekom tri tjedna i gledajte kako se opseg struka smanjuje.
Izvor:aura.ba