Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

ONE SU DOŽIVJELE 115 GODINA I VIŠE: Ispričale su nevjerovatne stvari…

Neke od najstarijih živih osoba na svijetu pričaju o svojim iskustvima. U svakom slučaju je zanimljivo pročitati njihove priče. Neke od stvari koje su kazale su zaista nevjerovatne…


Misao Okawo (116) – najstarija osoba na svijetu

Misao Okawo, koja svoj 117. rođendan treba proslaviti u martu, trenutno je najstarija osoba na svijetu. Ona ima šestero praunučadi, živi u Osaki (Japan), a kaže da je recept njenog dugog života osam sati sna tokom noći, opuštanje, a omiljena hrana joj je sushi.

Rođena je 1898. godine, a udala se 1919. godine. Ima troje djece, četvero unučadi i šestero praunučadi. Njen muž umro je davne 1931. godine.

Kada je napunila 115 godina, i službeno je potvrđeno da je najstarija osoba na svijetu.
Smatra se da u Japanu ima više od 50.000 ljudi starijih od 100 godina.

Gertrude Weaver (116) – najstarija Amerikanka

Rođena je 4. jula 1898. godine i za sebe kaže da je još uvijek nezavisna žena. Gertrude iz Arkansasa tvrdi da joj njena vjera pomaže da ide dalje.

Udala se 1915. godine, dobila četvero djece, a sada je u domu za stare redovno posjećuje njena 78-godišnja unuka.

Za magazin Time, otkrivajući recept dugog života, rekla je da je dane provela uživajući u manikuri i proučavajući Bibliju.

– Dobrota – kaže ona. Odnosite se lijepo prema ljudima, baš onako kako želite da se oni ophode prema vama.

Jeralean Talley (115)

Rođena je 1899. godine, a imala je jedno dijete sa suprugom Alfredom. Njena kćerka Thelma (76) sada živi sa svojom mamom i brine o njoj.

Ona je jedna od najstarijih osoba u Americi, a baš i nema neki recept za dug život. Tvrdi da je sve u Božjim rukama i da ne možemo baš mnogo učiniti sami.

Susannah Mushatt Jones (115)

Ona je rođena u New Yorku 5. jula 1899. godine, a kaže da nikad nije pila niti pušila i uvijek je pazila da se dobro naspava.

Nikad nije imala djecu, ali je štedila novac kako bi svojoj sestrični platila školarinu za fakultet.
Zasad rekord najstarije osobe ikad drži Jeanne Calmen iz Francuske, koja je preminula 1997. godine u 122. godini života.

Izvor: Doznajemo.com/D.Z.

Najčitanije na portalu