Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

STRAVIČNA SMRT: Pet Srba poginulo u Rusiji… Pogledjate kakav im se užas dogodio…

Gradilište na poluostrvu Jamal na sjeveru Sibira noćas je zahvatio požar, u kojem je, prema nezvaničnim informacijama, nastradalo osam osoba. U trenutku izbijanja vatre, na gradilištu je bio veliki broj radnika iz Srbije, koji su u Rusiju otišli preko firme “Velestroj”.

Među radnicima poginulim na gradilištu na sjeveru Rusije ima i srpskih državljana, rečeno je agenciji Beta.


Kako navodi agencija, na sibirskom polustrvu Jamal poginulo je šest srpskih radnika.

Podaci koje je dobila Beta su preliminarni i dobijeni su iz ruskih izvora, a više detalja znaće se kasnije. Kako je rečeno za B92, veze sa tim dijelom Rusije su veoma loše i uskoro bi trebalo da bude jasnije šta se tačno desilo i koliko ima stradalih i povrijeđenih u požaru.

U požaru je izgorio dio smještajnog bloka u okviru gradilišta, koji je obuhvatao oko 80 soba. Riječ je o montažnim barakama u kojima su spavali radnici iz Srbije, Rusije, Kirgistana i Belorusije.

“Bezbjednosne procedure u kolektivnom smještaju se ne poštuju. U prostoriji od 12 kvadrata ponekad boravi po četiri ili čak šest radnika. Opasnost je još veća zbog činjenice da zaposleni, koji čitav dan provedu na temperaturama od 30 stepeni ispod nule, u barakama ne gase grijalice čak ni kada krenu na spavanje”, kaže radnik “Velestroja” koji je prošle godine boravio na jednom od gradilišta u Jamalskoj oblasti.

Desetine soba su potpuno izgorile, pa su radnici ostali bez ličnih stvari, dokumenata i telefona. Porodice srpskih državljana i dalje pokušavaju da stupe u kontakt sa njima, a komunikacija Beograda i Jamala dodatno je otežana jer je u ovoj oblasti signal veoma slab.

“Čuo sam da su ljudi iskakali iz kreveta polugoli i bježali napolje. U opštem metežu, zaboravljali su u sobama mobilne telefone. Pokušavam da stupim u kontakt sa kolegama, ali nema odgovora”, kaže jedan radnik iz Srbije.

Firma “Velestroj” već godinama šalje zavarivače, bravare i radnike sličnih profila na rad u Rusiju. Obim posla je tokom posljednjih mjeseci znatno manji, usljed sankcija nametnutih zbog krize na istoku Ukrajine.

“Nekada smo zarađivali po šest dolara na sat, a sada je zarada smanjena za 30 odsto. Ima i onih koji odlaze u Sibir za četiri dolara po satu, što je jedva nešto više od 400 dinara. Za 12-časovni rad na izuzetno niskim temperaturama, bez ijednog slobodnog dana i gotovo bez kontakta sa porodicom, to je veoma malo”, kaže radnik “Velestroja”.

Izvor: ATV

Najčitanije na portalu