Krompir je jedna od namirnica koja se najčešće nalazi na tanjiru. Ali uprkos tome ima lošu reputaciju. Opravdano ili ne?
Nekoliko studija pokazalo je da krompir nije zaslužio svoju lošu reputaciju. Iako je kaloričan i sadrži visok nivo skroba, ako pripremate krompir na zdrav način, nema razloga da ga izbegavate.
- Ne postoje univerzalna pravila kada je ishrana u pitanju. Sve zavisi od osobe, kako se hranite, kakve su vam dnevene obaveze i koliko se trošite, kaže nutricionista Ljubiša Knežević.
Ipak, naš sagovornik upozorava da gojazne osobe i one koje pate od dijebetesa bi trebalo da ga izbegavaju jer je kaloričan i sadrži skrob. Dijebetičarima i gojaznim osobama se ne preporučuje, jer bi oni trebalo da smanjenje ugljene hidrate, masti i vidljive šećera.
U proseku krompir sadrži 36 odsto dnevno preporučene doze vitamina C, 27 odsto dnevno preporučene doze kalijuma i 14 odsto vlakana.
Istina je da brzo podiže nivo šećera i insulina u krvi, ali ga pravilno kombinujete sa ostalim namirnicama, visok nivo skroba neće biti problem.
- Najbolji način je da krompir barite. Jako je važno da vodite računa o količini porcije. Krompir ne treba da bude glavno jelo, već prilog. Najbolje bi bilo da ga kombinujete uz riblje specijalitete, kao salatu. Dobro se slaže uz blitvu i maslinovo ulje ili zelenu salatu ili ako volite rotkvu. Što se tiče začina, bilo bi dobro da to budu prirodni začini, a trebalo bi da izbegavate so, kaže nutricionista Ljubiša Knežević.
Jerdan od najčešćih zabluda danas je da li koru krompira treba ljuštiti ili ne.
Ako pogledate strane blogove i kuvare, videćete da je se često preporučuje da se kora ne ljušti. To se naravno važi samo za krompir iz organskog uzgoja, odnosno onaj koji nije hemijski tretiran.
Ali, naš sagovornik kaže da bi ipak najbolje bi bilo da ga koru osljuštite pre termičke pripreme.
Dakle, uprkos tome što ga mnogi izbegavaju, za to nema razloga. Ovi stručnjaci se slažu da je krompir fantastična namirnica. Pažljivo kombinujete krompir sa drugim namirnicama i pripremajte ga na zdrav način.
Izvor: Blic.rs