U sklopu 20. Međunarodnog kongresa o prehrani (IUNS 20th International
Congress of Nutrition), koji se od 15. do 20. rujna održavao u Granadi,
prof. Dr. Carmen Gómez-Candela i Samara Palma Milla s Odjela za
nutricionizam Sveučilišne bolnice u La Pazu te Instituta za zdravstvena
istraživanja Sveučilišta u Madridu (Nutrition Department, University
Hospital La Paz, Institute for Health Research, Autonomous University of
Madrid, Spain) govorile su o tome kako je šećer često predstavljen kao
krivac za brojne „bolesti“ te, iako ne postoji znanstveno uporište toj
činjenici, u nju vjeruju i mnogi iz medicinskih i znanstvenih krugova,
što dovodi u zabludu i širu javnost.
Jedna je od tvrdnji koja je prihvaćena među širom populacijom, iako za
nju ne postoji dokazi temeljeni na znanstvenim činjenicama, da je šećer
povezan s pretilošću. Dokazana je snažna povezanost između
prekomjernog unosa masti i povećanog rizika od prekomjerne tjelesne
težine i/ili pretilosti, no veza između unosa prirodno prisutnih ili
dodanih šećera u hrani i debljanja nije toliko jasna. Štoviše,
prosječna istraživanja pokazuju da nema povezanosti između unosa šećera i
debljanja. Poznato je i da su zasićenost i termogeneza koje stvaraju
ugljikohidrati i šećeri veći od onih koje stvaraju masti, kao i da
pretvorba šećera i ugljikohidrata u masti troši puno energije pa je malo
vjerojatno da se količina masnog tkiva povećava samo zbog prekomjernog
unosa ugljikohidrata.
Također, pretpostavka da je veća količina kalorija u zaslađenim pićima
jedan od uzroka učestalije pojave pretilosti i prekomjerne tjelesne
težine uzima se zdravo za gotovo, no tu su pretpostavku pobile brojne
studije. Pojedina istraživanja provedena u Australiji i Ujedinjenom
Kraljevstvu pokazala su da, iako sve više ljudi pije niskokalorična pića
umjesto zaslađenih, nema pada u učestalosti pretilosti. Ta je pojava
poznata i pod nazivom „australski paradoks“.
Dijabetes je još jedno stanje koje se često spominje u raspravama o
šećeru i zdravlju. Preporuke nutricionista temeljene na dokazima o
liječenju i prevenciji dijabetesa smatraju ukupnu količinu unesenih
ugljikohidrata važnijom od količine pojedinih vrsta konzumiranih
ugljikohidrata. Danas dijabetičari mogu konzumirati saharozu (šećer) i
namirnice koje je sadrže, pod uvjetom da je taj unos šećera dio ukupne
količine unesenih ugljikohidrata u okviru zdrave prehrane i odgovarajuće
zdravstvene kontrole. Još uvijek nije otkrivena uzročna veza između unosa šećera i dijabetesa.
Ipak, navike koje pogoduju razvoju pretilosti, poput neuravnotežene
prehrane i/ili nedostatka tjelesne aktivnosti, u velikoj su mjeri
povezane s tom bolesti.
A što je s kvarenjem zuba? Taj je problem u razvijenim zemljama nestao zahvaljujući pravilnoj oralnoj higijeni, konzumaciji fluorida i redovitim kontrolama kod stomatologa, kao i zbog mogućnosti pranja zubi nakon konzumacije slatke hrane.
Šećer kao dio zdrave prehrane
Pojedini prilično pesimistični matematički modeli pokazuju da smo
dosegnuli točku u kojoj će krivulja očekivane životne dobi, koja je
posljednjih godina u industrijaliziranim zemljama bila u stalnom
porastu, po prvi put promijeniti svoju putanju u silaznu.
Ako želimo biti uspješni u promicanju zdravih navika, moramo se udaljiti
od bilo kakvog oblika zabrane, jer je ona u sukobu s našim sklonostima,
našim životnim stilovima i fenomenom uživanja u hrani. S druge strane,
ako želimo ostvariti napredak, jasno je da moramo prihvatiti činjenicu
da nijedna pojedinačna namirnica nije „kriva“ – ne postoji dobra i loša hrana, nego pravilna ili nepravilna prehrana.
U skladu s tim, najbolji općeniti savjet usmjeren je na preporuku
raznovrsne, uravnotežene prehrane s hranom i nutrijentima iz različitih
izvora, u kombinaciji s više tjelovježbe.
U zemlji poput Španjolske, važna je i promocija mediteranske dijete u cilju poticanja javnosti da se bolje hrani.
Riječ je o niskokaloričnoj dijeti bogatoj voćem, povrćem, mahunarkama,
ribom i maslinovim uljem, koji dozvoljavaju šećeru da preuzme ulogu
proizvođača energije i učini određenu hranu ukusnijom i privlačnijom.
Zapravo, šećer potiče raznovrsnu prehranu i konzumaciju namirnica koje
se inače ne smatraju toliko ukusnima, poput jogurta, kiselog voća ili
nekih pića, čime izravno doprinosi unosu ostalih bitnih nutrijenata.
Iz tih razloga pred znanstvenicima je važan zadatak da u okviru svojih
stručnih ekspertiza razjasne i naglase važnu ulogu šećera u zdravoj
prehrani.
Najčitanije na portalu
-
Nakon što je Aco pejović izjavio: "U Bosnu se mora ulaziti spuštenih hlača jer se "uhvati red BALINKURA"" (tekst pogle...
-
Vijest je šokirala mnoge! Mlada Amila Hasanović, 20-godišnjakinja koju je šira javnost upoznala po učešću u muzičkom rijalitiju “Zvijezda mo...
-
U „Zvezdama Granda“ ove sezone takmiči se i Brenin rođak Semir Jahić, koji je oduševio žiri svojom interpretacijom pesme Šabana Šaulića „D...
-
ANA BABIĆ - SRAMOTA HAYAT TV: Procurio snimak kako Profesorica zlostavlja Deniala Ahmetovića - VIDEOO tome da je žiri emisije ZMBT na TV Hayat "dno dna" naš portal je više puta pisao. Ovaj put pored priče donosimo i konkretan vi...
-
Jedan od devetoro dece ubijenog Željka Ražnatovića, Vojin Ražnatović, rešio je, kako on kaže, da razotkrije sve tajne vezane za ovu porodi...
-
Svima jako dobro poznat, ne može vas mimoići playlista bez njegove pjesme, on puni najveće dvorane u regiji … Možda ovo o njemu niste znal...
-
Popularni muzički show Zvezde Granda koji se emitira na OBN televiziji posebno je popularan, jer se u ovom takmičenju nalazi veliki broj b...
-
U Njemačkoj se u ovom trenutku, vjerovali ili ne, najviše govori o jednoj djevojci bosanskog porijekla, 18-godišnjoj tinejdžerki Melisi Om...
-
Moja žena je dobila je posao u jednoj kladionici, a novac je počeo da pristiže. Bakšiši, čašćenja, plata, ma sa svih strana.