Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

LETJELO PERJE: Vlado Georgiev podnio ostavku jer je uzimao više para

Poslije sjednice Skupštine Organizacije muzičkih autora Srbije (Sokoj), koja je bila zatvorena za javnost i koja se održavala prošlog četvrtka, došlo je do velikih promjena na čelu te institucije.

Dugogodišnji potpredsjednik Upravnog odbora Vlado Georgiev ponudio je svoju ostavku jer se na zasjedanju povela burna rasprava oko načina na koji se vrši isplata honorara autorima.


- Georgiev je podnio ostavku na članstvo u Upravnom odboru, o kojoj će se odbor izjasniti na prvoj sljedećoj sjednici. Njegovo obrazloženje je da ne želi da uvlači Sokoj u svoje privatne stvari, misleći prije svega na lične sukobe s pojedinim novinarima. Da li ima još neke razloge, to morate da pitate njega - kaže za Kurir kompozitor Petar Stokanović, predsjednik Nadzornog odbora SOKOJ.

Informaciju da je popularni pjevač podnio ostavku potvrdio je za Kurir i kompozitor Bane Opačić, ali je i objasnio zašto se digla tolika prašina na redovnom zasjedanju.

- Nastao je problem s dopunskim košuljicama koje su priložene Sokoju, a na osnovu kojih se isplaćuju godišnje tantijeme. Neki autori dobijali su veće honorare. Nisu bila pominjana imena. Glavna tema sjednice bio je loš sistem funkcionisanja Sokoja. Mnogi njeni statuti nisu usklađeni sa zakonima države - kaže Opačić i dodaje:

- Vlado je glavni akter te priče oko košuljica, i o tome će se još govoriti i pisati. Problem je što postoje rupe u sistemu. Neko je to debelo iskoristio.

O kakvoj primjedbi se tačno radi objasnio nam je Stokanović:

- Veliki broj dopunskih košuljica poslat za pojedine autore, i to bez tačne programske šeme emitovanja, čak i bez žalbe autora, pobudio je sumnju da stručna služba i Savjet autora ispitaju korijen svega toga. Da li se radi o problemima sa softverom, kako tvrde emiteri, ili takozvanom štelovanju košuljica u korist pojedinih autora, ili nešto sasvim treće, utvrdiće se tokom procesa koji je upravo pokrenut. Nadzorni odbor dao je nalog Stručnoj službi da po istom modelu uradi i analizu za 2011. godinu. Vjerovatno će se raditi ponovo obračuni za navedene godine.

Vlado Georgiev nije odgovarao ni na pozive ni na poruke.

Šta su košuljice

DOBRE ZA MAHINACIJE

Košuljice su spisak emitovanih pjesama, na osnovu čega se vrši isplata honorara autora. Problem je u tome što one ne podliježu monitoringu i moguće su mahinacije i štelovanja, odnosno lažno predstavljanje broja emitovanja.

Izvor: Kurir

Najčitanije na portalu