Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

MILIONI IH KORISTE IAKO SU SMRTNO OPASNE: Provjerite koristite li neke od ovih pilula!

Milioni žena koriste popularne  pilule koje mogu uzrokovati stvaranje  kobnih krvnih ugrušaka. Krvni ugrušci mogu uzrokovati plućnu emboliju kao i moždani udar.

Svi ljekari opšte prakse u Velikoj Britaniji su dobili naređenje da upozore pacijentice da neke od najprodavanijih pilula – Yasmin, Femodene i Marvelon – nose dvostruko veći rizik od krvnih ugrušaka nego starije vrste.


Naučnici su otkrili da kontraceptivne pilute tzv. treće generacije izazivaju 14 smrtnih slučajeva godišnje u Francuskoj, pa su sada ljekari dobili naređenje da upozore žene u V. Britaniji.

Cilj je osigurati da se ove pilule ne daju ženama koje su u rizičnoj skupini, tako da prilikom propisivanja ljekari moraju dobro razmotriti rizike.

Ovaj potez je uslijedio nakon izvještaja Europske agencija za lijekove u kojem stoji da sintetički hormoni, koji se koriste u trećoj generaciji pilula, povećavaju izglede za razvoj smrtonosne venske tromboze.

Ove novije tablete propisuju se oko 2 miliona puta godišnje. Popularne su jer imaju slabije nuspojave od prethodnih generacija (debljanje, glavobolja, osjetljivost grudi i dlakavost).

Međutim, ljekari sada moraju potpuno informirati pacijente o rizicima uzimanja različitih kombinacija hormonskih kontraceptiva koji sadrže sintetičke verzije ženskih hormona, estrogena i progesterona.

Krvni ugrušci, koji obično nastaju u nozi, mogu izazvati potencijalno smrtonosnu blokadu u plućima koja se naziva plućna embolija. Također, mogu ići do mozga što izaziva moždani udar.

Faktori rizika su starost, prekomjerna tjelesna težina, pušenje i sklonost migreni.

Farmaceutski div Bayer, koji proizvodi Yasmin i Femodene,  ubuduće će na svojim proizvodima istaknuti upozorenje da pilule nose rizik od stvaranja ugruška.

Kraljica ljepote imala moždani udar u 17. godini

Georgie Holland je djelomično izgubila vid nakon što je pretrpjela moždani udar u 17. godini. Ona je koristila pilule Yasmin dvije godine.

Sada ima 19 godina, još uvijek ima ograničen periferni vid, pati od glavobolja, a do kraja života mora piti aspirin svaki dan.

- Nakon svega što je Georgie prošla, ne vjerujem da treća generacija pilula treba biti dostupna. Htjela bih upozoriti roditelje tinejdžera da uzmu u obzir rizike kontracepcije – kaže njena majka.

Izvor: doznajemo.com

Najčitanije na portalu