Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

OTKRIVENO PLEME U KOJEM LJUDI ŽIVE PREKO 100 GODINA, A RAK IM JE NEPOZNATA BOLEST: Njihova tajna je u jedenju kajsija

HunzaljudiSve više ljudi zainteresovalo se za neobičan fenomen u sjevernom Pakistanu gdje je otkriveno malo poznato pleme čiji pripadnici žive i preko 100 godina, a kancer im je praktično nepoznata bolest. Njihova tajna je u tome što zbog tradicionalne prehrane dnevno konzumiraju od 250 do 3000 miligrama vitamina B17!


Ipak treba kazati da je ovo supstanca koja nije priznata od službene medicine, pa se tako leatril (koji se još naziva amygdalin ili vitamin B17) uglavnom koristi u alternativnoj medicini, u nekim zemljama je praktično ilegalan – poput SAD gdje ga nije odobirala tamošnja FDA, koja je na saveznom nivou regultaor tržišta lijekova.

Inače, većina ljudi uzima laetril u obliku jezgri kajsije. U sredini kajsije je tvrda koštica. Ukoliko razbijete tu tvrdu košticu uz pomoć kliješta ili čekića, vi ćete otkriti jednu malu sjemenku/jezgro u sredini koja izgleda kao badem. Međutim, mekša je od badema i naravno, nema ukus poput badema.

U sjevernom Pakistanu dnevno konzumiraju od 250 do 3000 miligrama vitamina B17 i bolest navodno ne poznaju.

Vitamin B17 ili amigdalin je prvi put otkriven 1830.g. u gorkom bademu. Ernst T. Krebs. Jr. (1912 – 1996) je bio hemičar koji je prvi promovisao amygdalin kao lijek protiv raka početkom 1950 godine. Od amigdalina je napravio polusintetički destilat nazvavši ga vitaminom B17 ili Laetrile. Danas se često pod imenom leatrile ili vitamin B17 smatra i sam amigdalin u prirodnom obliku nađen u košticama kajsije, jabuke i ostalim prirodnim izvorima ovog vitamina.

Teorija liječenja raka s vitaminom B17 se zasniva na tome da je rak odnosno pojava tumora posljedica neishranjenosti, konkretno nedostatka važnih vitamina (B17) i ostalih minerala, kao što je slično skorbut bio posljedica nedostataka vitamina C.

Činjenica je da je ‘moderni’ čovjek tzv. zapadne civilizacije izloženiji raku nego ‘primitivnije’ kulture. Dr. Krebs kao jedno od mogućih objašnjenja navodi podatak da primjera radi pripadnici spomenutog plemena Hunza dnevno konzumiraju od 250 do 3000 miligrama vitamina B17 za razliku od prosječnog Evropljanina ili Amerikanca koji s uobičajenom ‘zapadnjačkom’ industrijski proseciranom hranom dobija u prosjeku 2 mg nitrilozida (vitamina B17).

Pleme Hunza je staro pleme stacionarno u sjevernom Pakistanu čiji pripadnici u pravilu dožive preko 100 godina, a za rak kao bolest ne znaju. Njihova hrana ima bogati udio vitamina B17. Bogatstvo u plemenu Hunza se mjeri količinom stabala kajsije, što ima više stabala, pripadnik plemena je ugledniji i bogatiji, jer su osušene koštice kajsije posebna hrana. Osušene koštice kajsije su najbogatije nitrilozidom (vitaminom B17).

Vitaminom B17 dr. Hans Niepera je liječio princezu od Monaka Karolinu i glumca Džon Vejna

Laetril je pao u zaborav nakon smrti poznatog njemačkog doktora za rak Hansa Niepera, koji je liječio princezu od Monaka Karolinu kao i glumca Džon Vejna. Centar gdje se i danas koristi laetril je Klinika Contreras u Tihuani i to već 25 godina. Knjiga Phillipa Daya “Rak: zašto još uvijek umiremo znajući istinu” (Cancer: Why we’re still dying to know the truth) učinila je da se o ovoj supstanci opet više govori.

Za osobu u remisiji, 16 jezgri kajsije trebalo bi biti korišćeno kao minimum. Danas se na mnogo mjesta može kupiti koštica kajsije. Imajte na umu da web stranice koje prodaju koštice, odnosno jezgre kajsije ne mogu legalno davati bilo kakve izjave o laetrilu i košticama koje će biti korišćene za liječenje raka.

Druge namirnice bogate laetrilom jesu integralni proso i heljda. Hljeb napravljen od njih, međutim, najčešće ne sadrži visok procenat prosa ili heljde jer bi takav hljeb inače bio pretvrd. Osim toga, sjemenke bobičastog voća, kao što su crvene maline i crne kupine su bogate laetrilom. Crvene maline osim toga imaju u svojim sjemenkama i drugog navodnog ubicu raka: elagičnu kiselinu (Ellagic Acid).

Izvor: Doznajemo.com/Dnevno

Najčitanije na portalu