Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

OVO JE REVOLUCIJA: Ova injekcija zatvoriće ranu od metka za 15 sekundi

XStat se sastoji od aplikatora koji je napunjen velikim brojem minijaturnih spužvi i kada se nanesu na otvorenu ranu mogu da upiju ogromnu količinu krvi.

Kompanija RevMedx koja se bavi proizvodnjom stvari za vojne ljekare i pripadnika hitnih službi, razvila je uređaj koji podsjeća na injekciju, koji može da zapuši rupu od metka za 15 sekundi, navodi PopularScience. Uređaj se zove XStat a kompanija se nada da će uskoro biti odobren za korištenje u medicinske svrhe.


XStat se sastoji od aplikatora koji je napunjen velikim brojem minijaturnih spužvi i kada se nanesu na otvorenu ranu mogu da upiju ogromnu količinu krvi. Ove male spužve neće zauvijek biti u tijelu pacijenta. Oni su obilježeni na specifičan način, što im omogućava da budu vidljivi na rendgenu, i kada pacijent stigne u bolnicu mogu jednostavno da se izvade iz tijela.

Trenutno ljekari koji rade na pacijentima sa ranom od metka koriste gazu kako bi zaustavili krvarenje. Ovo je bolan i ne tako efikasan način jer je potrebno da se gaza gurne duboko u ranu kako bi se spriječilo krvarenje.

RevMedx je od američke vlade dobila pet miliona dolara kako bi završila projekat. Ukoliko on bude odobren za korištenje, sigurno će pomoći lakšem liječenju ljudi koji su pretrpjeli ranu od metka ili imaju neko drugo krvarenje.

Izvor: kameleon.ba

Najčitanije na portalu