Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

JAVNOST KONAČNO OBAVJEŠTENA: Pogledajte ko će i kakve proteste organizirati u Tuzli i Sarajevu…

Sedmog februara prošle godine u našoj zemlji izbile su najmasovnije i najnasilnije demonstracije građana. Neka udruženja i savezi građana, pozivaju sutra na demonstracije, kako bi mirnim putem izrazili nedazovoljstvo činjenicom da se situacija u zemlji nije mnogo popravila. Policijske agencije nisu dobile nikakvu zvaničnu najavu mogućih okupljanja, ali svejedno su u pripravnosti.




Vijeće građana BiH, pozvalo je građane Sarajeva da sutra izađu na proteste, ali na znatno drugačiji način od prošlogodišnjih, mirnom šetnjom. MUP KS nije obaviješten, ali svejedno će se potruditi da okupljanje prođe bez incidenata.

“Mi smo pozvali 5 do 12 da krenemo u jednu finu, dostojanstvenu šetnju, ispred Higijenskog zavoda do Vječne vatre. Sad ne znamo koliko će doći, ko će doći. Mirni, mirni sigurno, ne vjerujem da može išta biti, koliko mi znamo“, izjavila je Latifa Pajić, aktivistkinja Vijeća građana BiH.

„Mi ćemo takav skup osigurati u skladu s našim nadležnostima. Međutim, mi nećemo dopustiti ili tolerisati nasilničko ponašanje koji na taj način ugrožavaju zdravlje građana, zdravlje policijskih službenika i društvenu imovinu“, poručio je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

Okupljanje građana na godišnjicu protesta najavljeno je i u Tuzli, ispred zgrade Soda so, a protesti su najavljeni MUP-u Tuzlanskog kantona.

„Mi smo najavili mirne proteste tako da očekujemo da u tom tonu i proteknu. Pozivamo sve građane, sve radnike, studente, penzionere, naprednu inteligenciju da nam se pridruže da stavimo do znanja vlastima da smo tu, da pratimo njihov rad“, kaže predsjednik Sindikata solidarnosti TK, Sakib Kopić.

„S tim u vezi, Uprava policije i MUP TK su sačinili operativni plan kako bi sutrašnji skup protekao mirno i dostojanstveno i poduzete su već mjere i aktivnosti na angažovanju dovoljnog broja policijskih službenika“, izjavio je Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Policijske agencije, poučene prošlogodišnjim protestima, već su organizovale Operativni štab, i kažu, spremni su da osiguraju da demonstracije ostanu mirne.

“Direkcija s drugim agencijama planira čitav niz aktivnosti i mjera kako ovo okupljanje ili demonstracije ne bi iskoristile određene huliganske grupe za rušilačko ponašanje kao što se to dogodilo prošle godine. U tu svrhu uspostavljen je i Operativni štab“, saopćili su iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Cilj Štaba je osigurati koordinaciju aktivnosti i međusobnu pomoć agencija, kako bi se zaštitila imovina, zdravlje i životi građana, saopćeno je iz Direkcije.

Izvor: TV1

Najčitanije na portalu