Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

STRUČNJACI UPOZORILI - SLIJEDI TEMPERATURNI ŠOK: U narednim danima u BiH će pasti temperatura na minus…

Zbog obilnog snijega izdan je narandžasti meteoalarm za BiH. No, najgore je prošlo, pa je smanjen na žuti nivo. I to ne zbog snijega, već zbog očekivanih niskih temperatura.

Vrijeme je opasno. Šteta i ljudske žrtve su moguće, upozoravao je narandžasti meteoalarm za sjeverozapad i zapad BiH. Pola metra snijega zaustavilo je život u Krajini. Više od 5.300 kupaca bez električne energije. Cilivna zaštita na terenu.

"Ono što je neophodno stanovništvu da im obezbijedimo pristup tim objektima ili ako bude potrebe da se negdje probije put", Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

U ostatku zemlje padavine, ali ništa zabrinjavajuće.

U Sarajevu još nema potrebe za lopatama, ali bi se to moglo promijeniti, jer su najavljene padavine.

Za čišćenje prilaza objektima zakonski su odgovorni sami vlasnici. Civilna zaštita Kantona Sarajevo izdala je upozorenje za preduzimanje preventivnih mjera.

"U Sarajevu imamo problem saobraćaja u mirovanju, pa ne može proći radna mašina. Građani se trebaju pripremiti, ako nemaju lopate - da kupe", ističe Solak.

No, iako je najgore prošlo, treba biti na oprezu, kaže meteorologinja Dunja Mazzocco-Drvar. Slijedi zahladnjenje.

"Temeprature će se večeras spustiti do -6 , a idućih dana ponegdje i do -10 stepeni."

No, šanse da će se ponoviti 2012. i metar i po snijega, gotovo su nikakve, kažu iz Civilne zaštite. Onomad je, objašnjava Solak, temperatura sedam dana iznosila -15 stepeni.

Izvor: N1

Najčitanije na portalu