Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

KRAĐA IDENTITETA Ukrao ličnu kartu policajcu, pootvarao firme, zgrnuo milione...

Policajcu Zoranu Veljkoviću iz policijske brigade u Beogradu nedavno je pretila osoba, kojoj je navodno dužan 280.000 dinara za isporučene auto-gume. Pošto je pre oko deset godina nepoznata osoba na njegovo ime otvorila firmu kojom je varala građane, Veljković je shvatio da je i dalje žrtva krađe identiteta.


Ovo je juče objavio Policijski sindikat Srbije (PSS) tražeći zaštitu za svog kolegu, otkrivanje i hapšenje počinioca, piše Politika.

- Pre skoro deset godina nepoznati prevarant je napravio lažnu ličnu kartu na ime Zorana Veljkovića, kojom osniva firme po Srbiji i vara građane. Pre nekoliko dana Veljkovića je zvala njemu nepoznata osoba i rekla da izađe ispred kuće gde ga čeka, kako bi se "razjasnili". U prisustvu njegove porodice ta osoba je počela da preti i viče: "Meni niko nije ostao dužan, naplatiću do zadnjeg dinara". Njemu je prevarant, koristeći Veljkovićevu falsifikovanu ličnu kartu uzeo robu u vrednosti od 280.000 dinara, koju nikada nije platio - navode u PSS-u.

Da je žrtva prevaranta Veljković je otkrio kada je pre oko deset godina bio pozvan na informativni razgovor u policijsku stanicu Čukarica, kod inspektora za privredni kriminal. Tada mu je predočeno da ima registrovanu firmu "Rasina invest" na Bežanijskoj kosi u Beogradu i da se bavi prevarama. Ispostavilo se da mu je lična karta falsifikovana, a da je prevarant na ime firme uzimao kredite od banaka i navodno prodavao gvožđe, mobilne telefone.

Veljković je više od 30 puta bio na saslušanju po celoj Srbiji, u policiji, Poreskoj upravi, na suđenjima, kako bi objasnio da on nije vlasnik firmi, koje duguju novac. Grafološkim ispitivanjem u Trgovinskom sudu u Beogradu nepobitno je utvrđeno da potpisi na osnivanju firmi sa Veljkovićevim imenom nisu njegovi, što je utvrdio veštak. Kako navode u sindikatu, firma "Rasina invest" je ugašena, ali je prevarant očigledno nastavio sa otvaranjem drugih firmi.

- Iako su slučajevi prevare zabeleženi po celoj Srbiji, još niko nije uhapšen. Procenjuje se da je prevarant zaradio gotovo milion evra - kaže Veljko Mijailović, predsednik PSS-a.

Za jedan u nizu poslednjih slučajeva krađe identiteta, javnost je saznala prošle godine. Podsetimo, u novembru 2014. godine policija je utvrdila krađu identiteta Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića. Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova izjavio je tada da je "nepobitno utvrđeno" da je bilo falsifikovanja lične karte Andreja Vučića, ali da se ne zna ko su počinioci ovog krivičnog dela.

On je naveo da je lažnim ličnim dokumentom brata premijera Srbije osnovano preduzeće "Asomakum". Ministar je objasnio da su grafolozi utvrdili da je falsifikovan Vučićev potpis, ali i da postoji razlika u slici i serijskim brojevima na ličnoj karti.
  
Žrtva prevaranata na ovaj način bio je i nezaposlen bravar iz Smedereva Jovan Nikolić. Sa njegovom falsifikovanom ličnom kartom upisan je kao direktor i vlasnik preduzeća "Tranšped logistik" i kao direktor firme "Novolajn". Nikolić je otkrio da je žrtva prevare kad mu je na kućnu adresu stigla presuda suda u Zrenjaninu da je obavezan da plati kaznu od 10.000 dinara zbog carinskog prekršaja, kao i tužba preduzeća "Železnice Srbije" u iznosu od 668.000 dinara, zbog neplaćanja zakupa dva magacina i montažnog objekta na železničkoj stanici u Beogradu. Kasnije se ispostavilo da je za Nikolićem raspisana i međunarodna poternica Interpola zato što je u njegovo ime neko uzeo 48 tona aluminijuma u Nemačkoj i nikada nije platio.

Krađa identiteta u Srbiji nije definisana kao krivično delo, iako sve češće čujemo za slučajeve osoba kojima su ukradena dokumenta ili na neki drugi način zloupotrebljeni lični podaci.
Falsifikat lične karte i originalni dokument

Izvor: Blic.rs

Najčitanije na portalu