Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

MISTERIJA NAPOKON RAZRIJEŠENA: Nije bilo trovanja, evo zašto su djece u školi masovno padala u nesvijest…

Napokon je rasvijetljen uzrok zbog kojeg su se učenici osnovne škole “Isidora Sekulić” u Šajkašu masovno su se onesvijestili 10. februara zbog, nakon čega ih je dvadesetero zadržano u bolnicu.

Kako zvanično glasi dijagnoza koju je objavilo Ministarstvo prosvjete, sve je to posljedica “kolektivne nesvjesne psihosomatske reakcije”, javlja Radiotelevizija Vojvodine.


Srđan Verbić, ministar prosvjete Srbije, istakao je da su stručnjaci uradili svoj posao, odbacili moguće uzroke nesvjestice oko kojih se spekulisalo, ali da ostaje izvjesna nelagoda jer do sada u praksi nije bilo ovakvih situacija, što, kako kaže, stručnjake ostavlja nemoćnim.

Definišući dijagnozu zbog koje su djeca pala u nesvijest stavljena je tačka na misteriju koja je trajala skoro deset dana, pošto ni ljekari ni policija nisu uspjeli da utvrde šta se desilo sa 44 učenika ove škole, ističe portal 021.rs.

Sa druge strane, činjenica je da u cijelom ovom slučaju nedostaju neke informacije. Jer, ako je dvadesetoro djece zadržano u bolnici, onda bi ljekari trebalo da znaju zašto su ih zadržali.

Profesor fizičkog ove škole smatra da su se djeca vjerovatno onesvijestila od umora, pa je posljednjih dana povedena rasprava o tome da li je školski plan i program preopštiran i isuviše stresan. Ministar Verbić priznaje da nije napravljen dobar balans između vremena koje deca provode u školi i gradiva koje treba da savladaju.

“Nije dobro da svaki kontrolni bude stres, to je provjera znanja na osnovu čega se izvlače pouke šta treba promijeniti. Imamo mnogo toga što demotiviše učenike. Takođe, prisutan je i stalan problem kampanjskog učenja”, izjavio je on.

Kako više nema razloga za odsustvovanje sa nastave, šajkaški osnovci od danas ponovo kreću u školu. Od svih relevantnih institucija zatraženo je zvanično mišljenje, kao i pisane izjave, pa su stoga, kažu u Ministarstvu prosvjete, ispunjeni svi uslovi za bezbjedan polazak đaka u školu.

Rezultati Instituta za sudsku medicinu pokazali su da su uzorci krvi i urina učenika u redu, čime je odbačena mogućnost trovanja, a analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazale su da nesvjesticu učenika nisu uzrokovale ni hemijske ili biološke supstance.

Oni su ispitivali dezinfekciona sredstva koja se koriste za održavanje, kvalitet vazduha u sali za fizičko i drugim radnim prostorijama, ali nisu utvrdili bilo kakva odstupanja od referentnih vrijednosti.

Zbog uznemirenosti roditelja, istraga će biti nastavljena, a roditelji su dobili i uputstvo sa preporukama kako da se ponašaju u slučaju psihološko-kriznih situacija.

Izvor: doznajemo.com

Najčitanije na portalu