Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

NAKON TERORISTIČKOG NAPADA U KOPENHAGENU: Pogledajte šta je rekla danska Premijerka o islamu i muslimanima…

- Nije ovo rat između muslimana i onih koji to nisu. Ovo je rat svih pojedinaca koji poštuju vrijednosti izgrađene na slobodi protiv sila tame, poručila je premijerka Danske Thorning-Schmidt...

Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt izjavila je da je Danska meta terorizma i pozvala građane na jedinstvo, javlja Anadolu Agency (AA).


Premijerka Thorning-Schmidt je sa danskim ministrom pravde Metteom Frederiksenom održala konferenciju za novinare na kojoj su govorili o jučerašnja dva oružana napada u Kopenhagenu u kojima su ubijene dvije osobe i ranjeno pet policajaca.

Ističući da je Danska postala meta terorista, premijerka Thorning-Schmidt je poručila da sile tame neće poljuljati njenu zemlju i jednakopravnost svih njenih građana.

„Ovo nije rat između islama i Zapada. Nije ovo rat između muslimana i onih koji to nisu. Ovo je rat svih pojedinaca koji poštuju vrijednosti izgrađene na slobodi protiv sila tame“, poručila je premijerka Thorning-Schmidt.

I danska kraljica Margaterha II je u pisanom saopćenju izrazila tugu zbog stradanja nevinih ljudi u jučerašnjim napadima i pozvala narod na jedinstvo.

Uporedo s tim, danska policija je saopćila identitet ubijenih u jučerašnjim napadima. U napadu koji se u jučerašnjim popodnevnim satima desio tokom Lars Vilksovog izlaganja o slobodi izražavanja ubijen je 55-godišnji režiser Finn Norregaard, a u napadu koji se desio kasno sinoć na sinagogu u centru Kopenhagena ubijen je zaštitar Dan Uzan (37).

Jedan napadač je ubijen tokom jučerašnje akcije policije nakon prvog napada, a policija je jutros u centru Kopenhagena likvidirala još jednu osobu za koju tvrde da je učestvovao u oba spomenuta napada. Istraga o napadima i dalje traje.

Izvor: CIK.ba/AA

Najčitanije na portalu