Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

POČINJE ERA ‘DIZAJNIRANE DJECE': Beba može imati tri roditelja…

Velika Britanija u utorak postala je prva država koja dopušta tehniku 'troje roditelja' kod in vitro oplodnje za koju ljekari kažu da će spriječiti neke nasljedne neizlječive bolesti, a kritičari da će dovesti do stvaranja dizajnirane djece.

Tretman se zove in vitro oplodnja ‘troje roditelja’ jer će novorođenčad iz genetski modificiranih embriona imati DNK majke, oca i donorice.


Zamišljena je kao pomoć obiteljima s mitohondrijskim bolestima, neizlječivim oboljenjima koja se prenose po majčinoj strani i koja pogađaju oko 6.500 djece u svijetu, prenosi Hina.

Nakon vrlo emotivne jednoiposatne rasprave koju su neki zastupnici ocijenili prekratkom za tako važno pitanje, donji dom britanskog parlamenta je s 382 glasa “za” i 128 “protiv” odobrio korištenje tehnike nazvane mitohondrijsko darivanje. Time je Velika Britanija postala prva zemlja u svijetu koja je koristi, ali postoji golem otpor nekih vjerskih skupina i drugih kritičara.

Postupak obuhvata intervenciju u proces oplodnje kako bi se uklonili mitohondriji, koji djeluju poput sićušnih baterija koje proizvode energiju unutar ćelija i koji, ako imaju grešku, mogu uzrokovati nasljedne bolesti poput smrtonosnih srčanih bolesti, bolesti jetre, poremećaje mozga, sljepilo i mišićnu distrofiju. Mitohondrijski DNK različit je od DNK iz ćelijske jezgre i ne utječe na osobine čovjeka kao što su boja kose ili očiju, fizički izgled ili karakter.

– Konačno smo postavili temelj koji će ženama omogućiti nemjerljivo vrijedan izbor, izbor da budu majke koje se neće bojati da svom djetetu prenose život nad koji se nadvila mitohondrijska bolest – rekao je nakon glasanja Robert Meadowcroft, izvršni direktor Kampanje mišićne distrofije.

U otvorenom pismu britanskim parlamentarcima, 11 međunarodnih grupa koje sudjeluju u kampanji da se dopusti tehnika “troje roditelja” opisalo je mitohondrijske bolesti “nezamislivo okrutnima”.

– One našoj djeci oduzimaju vještine koje su stekla, nanose nepodnošljivu bol i umaraju njihove organe jedan po jedan dok njihova tjelešca jednostavno više ne mogu dalje – napisali su.

No, kritičari tvrde da će ta tehnika dovesti do genetski modificirane “dizajnirane djece”, a parlamentarna zastupnica konzervativne stranke Fiona Bruce ustvrdila je da će to “pustiti duha iz boce”.

Odluku o korištenju nove tehnike oplodnje još treba potvrditi gornji dom parlamenta, ali se očekuje da će se saglasiti s odlukom donjeg doma.

Izvor: Faktor.ba

Najčitanije na portalu