Ženski svijet
 zazene.blogspot.com
POČETNA        VIJESTI        LJUBAV I SEX        LJEPOTA I ZDRAVLJE        TRUDNOĆA        POSLOVNI KUTAK        MAGAZIN

SRBIJA PRED VELIKIM PROBLEMIMA: Nakon velike diskriminacije, Bošnjaci u Sandžaku izašli na masovne proteste…

- Sulejman Ugljanin: Srbija koristi policiju i pravosuđe, koje mi plaćamo, da krši naša prava. To više neće moći...

Bošnjačko nacionalno cijeće (BNV) organizovalo je danas mirni protes u Novom Pazaru pod sloganom “Za pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom i za evropsku budućnost”.


Na protestnoj šetnji i skupu u centru grada, koji je, kako je navedeno, održan zbog diskriminacije Bošnjaka u Srbiji, poručeno je da se o pitanju Bošnjaka ništa nije promijenilo od devedesetih godina i vladavine Slobodana Miloševića.

Skupu je prisustvovalo više od hiljadu ljudi, a učesnici su nosili parole na bosanskom i engleskom jeziku, a na kojima je pisalo: "Stop zločinima nad Bošnjacima", "Autonomy for Sandzak", "Neću da šutim, moj jezik je bosanski", "Više se ne može trpjeti"...

Predsjednik BNV-a i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u obraćanju okupljenima rekao da su Bošnjaci jedini narod u bivšoj Jugoslaviji koji nema riješen nacionalni status.

On je optužio vlasti u Beogradu da je u Sandžaku postavila privatne tužioce, sudije i policajce koji terorišu narod.

"Opet su, kao devedesetih, počeli da šalju policiju na vrata čestitim Bošnjacima, pretresaju im kuće i siju strah po mahalama. Treba da znaju da im to neće proći. Neka razmisle o svojim postupcima, jer će polagati račune. Ima Boga, to dobro zapamtite", poručio je predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin.

Ocijenio je i da Srbija odnosom prema Bošnjacima pravi od sebe šovinističku državu koja, naveo je, diskriminiše Bošnjake te pozvao državu Srbiju na razgovor.

Rekao je da će podržati zahtjev demokratskih opozicionih partija u parlamentu Srbije za smjenu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog toga što "naređuje tužiocima da ne kopaju po prošlosti i time šalje direktnu poruku vojsci da ubijaju Bošnjake i da za to neće biti kažnjeni".

Prema riječima Ugljanina, Bošnjaci u Srbiji već 24 godine demokratskim putem biraju svoje legitimne predstavnike, ali država ne poštuje njihovu izbornu volju.

"To je najveći stepen diskriminacije i mržnje. Umjesto toga, država koristi policiju i pravosuđe, koje mi plaćamo, da krši naša prava. To više neće moći", ukazao je Ugljanin, zatraživši lustraciju i smjene svih ljudi u sudstvu, tužilaštvu i policiji koji su činili zločine nad Bošnjacima.

Predsjednik BNV-a, inače predstavničkog tijela bošnjačke manjine u Srbiji, najavio je da će zahtjeve Bošnjaka pokušati ostvariti preko zvaničnih organa Srbije, a ako u tome ne uspije, kako je kazao, tražit će pomoć od Evropskog suda, pa čak i od NATO-a.

Protestna šetnja i skup su protekli mirno.

Izvor: CIK.ba/AA

Najčitanije na portalu